Soita meille: 040 772 0462
Top notch Multipurpose WordPress Theme!
Soita meille: 040 772 0462

Kultaisen leikkauksen mittasuhteet

Kultaisen leikkauksen mittasuhteet ovat toimineet malliesimerkkinä estetiikasta jo antiikin ajoista saakka, kun antiikin kreikkalaiset pohtivat täydellistä muotoa ja päätyivät kultaiseen leikkaukseen.  Nämä täydelliset mittasuhteet ovat inspiroineet myös taidetta, arkkitehtuuria, muotoilua sekä musiikkia. Esimerkiksi Ateenan Parthenonin korkeuden ja sen päädyn pituuden suhde mukailee kultaista leikkausta. Myös Leonardo da Vinci tutki tarkkaan ihmisen ja luonnon mittasuhteita.

Kultaisen leikkauksen suhde näkyy kaikkialla luonnossa: esimerkiksi ruusun terälehdet, eräiden nilviäisten kuoret sekä ihmisillä olkavarren, kyynärvarren ja käden keskinäinen suhde noudattavat kultaista suhdetta. 

Luonnollisuutensa ja kauneutensa vuoksi kultainen leikkaus toimii myös Nature´s Design -tuotteiden suunnittelun ja muotoilun perustana: kaikki lasi- ja posliinituotteet ovat suunniteltu kultaisen leikkauksen mukaisesti, tehden jokaisesta osasta ainutlaatuisen kauniin heijastaen luonnosta lähtevää elämänvoimaa.

Fibonaccin lukujono luonnossa

Kultainen leikkaus perustuu suuremman ja pienemmän osan välisiin mittasuhteisiin. Kultainen leikkaus eli kultainen suhde saadaan jaettaessa jana kahteen osaan siten, että lyhemmän osan suhde pidempään osaan on sama, kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Näin pienemmän ja suuremman osan suhteeksi saadaan 1.618 eli kultainen leikkauksen suhde. Tämä luku on yleisemmin tunnettu nimellä Fii. 

Fibonaccin lukujono liittyy läheisesti kultaiseen suhteeseen. Fibonaccin lukujonossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa. Esimerkiksi auringonkukassa siemenet ovat kahden spiraalin mallisesti, joista toinen kulkee myötäpäivään ja toinen vastapäivään. Kun molempien spiraalien rivimäärät lasketaan yhteen, summaksi saadaan Fibonaccin lukujono, eli numerosarja, jossa jokainen luku on kahden edellisen luvun summa. Samalla tavalla toimivat myös esimerkiksi ananaksen tai kävyn spiraalit.